Międzynarodowy Dzień Pizzy :)

Jako człowiek mający ogromną słabość do tej potrawy z radością przyjąłem wiadomość, że to właśnie dzisiaj jest święto pizzy! Dzień wolny od treningu na dodatek w towarzystwie pysznego placka… prawdziwa triathlonowa rozpusta. Cienkie, chrupiące ciasto, dużo warzyw, sos pomidorowy, trochę  sera mozzarella mmm… ślinka cieknie.

Dania podobne do pizzy znane już były w starożytności pod postacią cienkich chlebów wypiekanych w specjalnych piecach, serwowanych z oliwą i ziołami.  Starożytni Egipcjanie, Rzymianie czy Grecy znali smak potraw bardzo podobnych do pizzy. Wersja bez dodatków w postaci samego ciasta była znana również wśród biedoty i chłopów. Po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba i pojawieniu się pomidorów w Europie placek z sosem pomidorowym zaczął swoją błyskotliwą karierę.

Pod koniec XIX wieku włoski król Umberto I i  królowa Margherita di Savoia odwiedzili Neapol. Na ich cześć została przygotowana potrawa na bazie pomidorów, sera mozzarella i bazylii reprezentująca barwy narodowe Włoch. Nazwano ja „margherita” i do tej pory jest to jedna z najbardziej popularnych i klasycznych pizz.

 

 

Buon appetito!

 

Podziel się:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Twitter
  • Wykop
  • del.icio.us
  • Reddit
  • Tumblr
Ten wpis umieszczono w kategorii Marcin Wróbel. Możesz dodać go do zakładek permalink.Komentarze i odpowiedzi (trackback) zostały zablokowane.

Komentarze

  1. Agga
    Opublikowano 10 lutego 2013 at 08:28 | Permalink

    Szkoda, że na kartonie – ufasz profesjonalistom:)) Kiedy będzie Marcin’s handmade pizza?

RADIOWA AKADEMIA TRIATHLONU NA FACEBOOKU
RADIOWĄ AKADEMIĘ TRIATHLONU WSPIERAJĄ
Grupa Triathlonowa GT RAT
Sportslab
Interferie
Olimpius