Na ból głowy wywar cebulowy

W związku z chorobą panującą w naszej grupie  i w moim domu zamieszczam na blogu prosty przepis na zupę cebulową. Zupa rozgrzewa, więc jest  idealna na zimowe dni, a dodatkowo cebula jest bogata w wiele witamin.

 

Składniki:

cebula 800g

1 litr bulionu drobiowego

ser żółty 50g

100ml wina białego

pół kostki masła

pół bagietki

ząbek czosnku

łyżka tymianku

szczypta pieprzu

 

 

 

 

Cebulę obieramy, kroimy w pióra i  smażymy na maśle aż nabierze ładnego złocistego koloru. Aby uniknąć łez cebulę należy wcześniej namoczyć albo skorzystać z triathlonowego ekwipunku.

 

Ważne jest, aby nie spalić cebuli bo zupa będzie miała gorzki smak. Pod koniec smażenia dodajemy tymianek i pieprz.

 

Następnie do cebuli dolewamy wina i redukujemy je. Całość  wrzucamy do wcześniej przygotowanego bulionu, wciskamy ząbek czosnku i gotujemy 10 minut, a w międzyczasie podpiekamy bagietkę.

 

Zupę doprawiamy, przed podaniem wsypujemy ser i gotowe!

 

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

Podziel się:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Twitter
  • Wykop
  • del.icio.us
  • Reddit
  • Tumblr
Ten wpis umieszczono w kategorii Marcin Wróbel. Możesz dodać go do zakładek permalink.Komentarze i odpowiedzi (trackback) zostały zablokowane.

Komentarze (2)

  1. Kazia
    Opublikowano 18 lutego 2013 at 13:03 | Permalink

    A w jaki sposób redukujemy wino???

    • Agga
      Opublikowano 20 lutego 2013 at 21:12 | Permalink

      jak Gordon R. piekł pierś kurczaka na patelni;, to podpalił wino – tu pewnie nie o to chodzi;
      wczoraj robiłam zupę cebulową – wersję prostszą z mrożonek – tych „poddawanych procesowi błyskawicznego i głębokiego mrożenia” – z winem – po prostu dolałam i zagotowałam – wyszło b. smacznie, polecam

RADIOWA AKADEMIA TRIATHLONU NA FACEBOOKU
RADIOWĄ AKADEMIĘ TRIATHLONU WSPIERAJĄ
Grupa Triathlonowa GT RAT
Sportslab
Interferie
Olimpius