Tydzień 19

Trenujemy.

Trenujemy.

Po trzykroć trenujemy.

W ten piękny słoneczny dzień zachęcam wszystkich do wyjścia na pole (tudzież dwór), można trochę pobuszować na rowerku, pohasać  za górami za lasami. ;).

Niektórzy otworzyli już sezon na pianki w wodach otwartych 😉

Woda, wodzie nierówna, zobaczymy zatem jak po basenowej zimie i wiośnie , organizm zareaguje na akwen słodkowodny z szuwarami i glonami, a jak to będzie akwen słonowodny… to np. na obecność rekinów ;).

W porównaniu z pływaniem od bandy do bandy na basenie, w wodach otwartych nie uświadczymy chloru… (do wybicia drobnoustrojów, o których być może w kolejnym odcinku)

Poniżej przedstawiam wyciąg ze związków chemicznych do uzdatniania wody basenowej, z którymi niedługo się pożegnamy na dobre:

  • Chlor gazowy (Cl2) – jako związek chemiczny jest gazem silnie trującym i drażniącym drogi oddechowe i naskórek. Jest to jednak związek, który skutecznie zabija swobodnie rozproszone w wodzie mikroorganizmy, w tym chorobotwórcze bakterie i wirusy. Zastosowany do dezynfekcji chlor wchodzi w reakcje z wodą, w wyniku czego powstaje kwas podchlorawy i kwas solny. To właśnie kwas podchlorawy (HOCl) jest związkiem, który zdolny jest do utleniania i wykazuje działanie bakteriobójcze. Stosowanie chloru gazowego wymaga jednak zachowania szczególnych środków ostrożności i zaostrzonych warunków przechowywania, powoduje także powstawanie w wodzie szkodliwych chloramin. Z tego względu jego stosowanie na pływalniach sprawia spore trudności i obarczone jest srogimi przepisami, a w Polsce nie buduje się już nowych instalacji do dezynfekcji chlorem gazowym, zastępując je znacznie częściej pochodnymi związkami chloru.
  • Podchloryn sodu (NaClO) – najczęściej stosowany obecnie w procesie dezynfekcji wody basenowej związek chloru. Jak wszystkie inne środki dezynfekcyjne oparte na chlorze, hydrolizuje z wytworzeniem kwasu podchlorawego. Swoją popularność w procesach uzdatniania wód na pływalniach związek ten zawdzięcza przede wszystkim niskim kosztom inwestycyjnym, łatwemu sposobowi dozowania i wydłużonemu czasowi działania chloru. Istnieje kilka metod wytwarzania podchlorynu sodu, najczęściej obecnie stosowaną jest jednak metoda produkcji w procesie elektrolizy membranowej. Substratami w tym przypadku są dwie szeroko dostępne i tanie substancje: sól kuchenna (czyli chlorek sodu NaCl) i woda, co stanowi dodatkową zaletę metody. Ponadto metoda ta ogranicza powstawania szkodliwych chloramin w wodzie oraz ma nieznaczny wpływ na zmiany wartości pH wody basenowej.
  • Podchloryn wapnia Ca(ClO)2 – jest to bezbarwna, krystaliczna substancja stała łatwo rozpuszczalna w wodzie, bezpieczna w stosowaniu i przechowywaniu. Niestety, metoda ta jest rzadko stosowana ze względu na jedną podstawową wadę: nie rozpuszcza się w całości, pozostawiając niewielkie ilości zanieczyszczeń (nierozpuszczalny wodorotlenek wapniowy i węglan wapniowy), co skutkuje zwiększeniem twardość wody.
  • Dwutlenek chloru (ClO2) – stosowany jedynie w postaci roztworu wodnego, jest on wytwarzany zazwyczaj bezpośrednio w miejscu w którym ma być użyty, przy pomocy specjalnej aparatury. Skuteczność tego środka w procesie dezynfekcji wynika z jego zdolności do zahamowania podziałów komórki oraz syntezy biopolimerów, które mikroorganizmy wykorzystują m.in. do przyczepiania się do różnych powierzchni. Metoda ta ma wiele zalet (wykluczenie powstawania szkodliwych trihalometanów i chloramin, brak nieprzyjemnych wrażeń zapachowych na pływalni, w efektywny sposób niszczy strukturę biofilmu i usuwa bakterie, pierwotniaki i glony wchodzące w jego skład), ale jest znacznie droższa i bardziej złożona, niż na przykład proces samego chlorowania czy stosowania podchlorynu sodu.
  • Ozon (O3) – jest bezbarwnym gazem o bardzo ostrym i duszącym zapachu oraz silnie toksycznym działaniu. Jest to związek nietrwały, a jego trójatomowa struktura szybko rozpada się z wytworzeniem popularnej cząsteczki tlenu O2 i aktywnego jednoatomowego tlenu O. Przez wzgląd na swoją nietrwałość ozon musi być wytwarzany bezpośrednio w miejscu jego zastosowania. Jego bakteriobójcze działanie polega natomiast na zwiększeniu przepuszczalności błon komórkowych drobnoustrojów oraz niszczeniu struktury kwasów nukleinowych. W technologii uzdatniania wody basenowej dezynfekcja ozonem, ze względu na dużą toksyczność tego związku, stosowana jest jedynie jako jedna z metod końcowego wspomagania koagulacji, filtracji czy dezynfekcji wody związkami chloru. Ozonowanie wody basenowej zachodzi jedynie w systemie cyrkulacji, a związek ten nie powinien przedostawać się do niecki basenowej, gdzie po odgazowaniu mógłby zagrażać zdrowiu i życiu użytkowników pływalni.

W przypadku stosowania chemicznych środków dezynfekcyjnych pamiętać należy jednak, że praktycznie zawsze do czynienia mamy z produktami, które w kontakcie z wodą czy rozpuszczonymi w niej substancjami wchodzą w reakcje chemiczne. Wynikiem tych przemian mogą być niestety potencjalnie szkodliwe dla zdrowia człowieka produkty uboczne, takie jak: trójhalometany (THM), chloraminy (CAM), halogenoacetonitryle (HAN) oraz kwasy halogenooctowe (HAA).  (za  Centrum Popularyzacji Nauki Politechniki Śląskiej http://www.cpn.polsl.pl/index.php/bezpieczni-na-basenie-metody-dezynfekcji-wody-basenowej/)

W tą niedzielę 13.05.2018r. przypada również 14 miesięcznica hucznego otwarcia naszego projektu związanego z pewnym wielobojem.. Trzymajcie kciuki za powodzenie całej akcji 😉

Podziel się:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Twitter
  • Wykop
  • del.icio.us
  • Reddit
  • Tumblr
Ten wpis umieszczono w kategorii Bartosz Masłowiec, Bez kategorii. Możesz dodać go do zakładek permalink.Komentarze i odpowiedzi (trackback) zostały zablokowane.
RADIOWA AKADEMIA TRIATHLONU NA FACEBOOKU
RADIOWĄ AKADEMIĘ TRIATHLONU WSPIERAJĄ
Grupa Triathlonowa GT RAT
Sportslab
Interferie
Olimpius