Zimowy Łosiek :)

Na zimowe chłody najlepszy łoś czosnkowy! 😛 Czyli przepis na łososia z masełkiem czosnkowym, gzikiem i sałatą. Smacznie, zdrowo, kolorowo.

W pogoni za pracą, uczelnią, treningami mam mniej czasu na gotowanie w domu. Ale jak już coś zrobię to musi być smacznie. Stawiam na prostotę i czas przygotowania jedzonka. Do dzieła:

 

Składniki (przepis na dwie porcje):

  • sól, pieprz,  2 ząbki czosnku, szczypiorek
  • mix sałat, kiełki brokuła
  •  50g masła
  •  4 łyżki jogurtu naturalnego/śmietanki 12%
  • 200g chudego białego sera
  • 3-4 młode ziemniaki
  • 300-350g filetu z łososia

Zamiast widocznego na zdjęciu grilla można użyć piekarnika, w ostateczności patelni.

 

 

Zaczynamy od gotowania ziemniaków, tradycyjne 20min powinno wystarczyć, a w międzyczasie oddzielamy skórę od łososia używając do tego ostrego noża. Im świeższa ryba tym łatwiej nam pójdzie.

 

Następnie zabieramy się za gzika. Mieszamy ser z jogurtem, szczyptą soli i pieprzu.

 

Dalej czas na masełko czosnkowe, wyciskamy 2 ząbki czosnku i mieszamy z masłem i szczyptą soli.

 

Kroimy szczypiorek i ugotowane ziemniaki (w talarki).

 

Łosoś i ziemniaki lądują na grillu na około 5 minut.

 

W tym czasie dekorujemy talerz kiełkami, sałatą (możemy skropić ją częścią masła czosnkowego).

Łosoś, ziemniaki i twarożek ze szczypiorkiem  lądują na talerzu i…. mmmmmmm.

 

SMACZNEGO !!!

ps. a tak powinien wyglądać talerz po konsumpcji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podziel się:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Twitter
  • Wykop
  • del.icio.us
  • Reddit
  • Tumblr
Ten wpis umieszczono w kategorii Marcin Wróbel. Możesz dodać go do zakładek permalink.Komentarze i odpowiedzi (trackback) zostały zablokowane.
RADIOWA AKADEMIA TRIATHLONU NA FACEBOOKU
RADIOWĄ AKADEMIĘ TRIATHLONU WSPIERAJĄ
Grupa Triathlonowa GT RAT
Sportslab
Interferie
Olimpius